به وبلاگ انتخابات سال 92،انتخاباتي كه شعار حماسه سياسي را محقق مي كند خوش آمديد

چهارمين دستنوشته ي من ((دلسوزوبابصيرت باشيد))

با سلام

چهارمين دستنوشته ي من اين هست كه :كانديداي محترم وگرامي :نمي خوام اسم ببرم :چه اوني كه شعار زنده باد بهار را مي دهد وچه اوني كه براي سازندگي

وحرفه اي كردن سربازي و... اومده ،مي خوام بگم :بياييد وبا ملت رو راست باشيد .

رهبرم فرمودند :جدول مورد نظر دشمن را پر نكنيد .

سخنان رهبرم را گوش كنيد :پنجشنبه تاييد صلاحيت ها ورد صلاحيت ها مشخص مي شوم :تابع قانون باشيد وبا بصيرت باشيد.

يادتان نرود چه اتفاقي سال88افتاد :اين دفعه ديگر دلسوزانه پا در صحنه بگذاريد وبراي رقابتي سالم به جلو بياييد

1

تحليل اقتصادي پايگاه راي سه نامزد اصلي

 


مفروضات:

• فرض: از ميان ائتلاف پيشرفت (سه گانه حداد – قاليباف – ولايتي) قاليباف نامزد جدي خواهد بود.

• فرض: از ميان نامزدهاي بدنه رأي ساز اصولگرايان (مسجدي، جوان و ...) جليلي نامزد جدي خواهد بود.

• فرض: نامزد دولت تاييد صلاحت نخواهد شد.

• فرض: نامزد اصولگرايان سنتي رأي چنداني نخواهد گرفت (مگر به شرط حمايت دولت پس از رد صلاحيت گزينه هاي دولتي)


 

هاشمي و قالباف و جليلي

 

به گزارش تبيان به نقل از الف؛ داريم:

 

• راي طبقه متوسط و متوسط به بالاي شهري بين قاليباف و هاشمي تقسيم خواهد شد.

• تمركز قاليباف بر رأي متوسط شهري و تمركز هاشمي بر مقداري از رأي متوسط شهري به اضافه طبقات بالا خواهد بود.

• تمركز جليلي بر رأي طبقه پايين روستايي و شهري و اقشار مذهبي خواهد بود.

به اين ترتيب: جليلي در حيطه اي جدا از منطقه رأي قاليباف و هاشمي رقابت خواهد كرد و قاليباف بخشي از آراي هاشمي را خواهد خورد.

هرم اقتصادي پايگاه هاي راي سه نامزد اصلي - مستطيل هاي قرمز، حيطه هاي اصطكاك راي نامزدهاست

با فروض گفته شده - و با اين فرض كه هاشمي يا قاليباف نتوانند رأي "قابل توجهي" از اقشار پايين يا متضررشدگان از صدمات اقتصادي سال هاي اخير را جلب كنند و يا با شوك هاي ترس از آينده و ... آنها را به سمت خود حركت دهند (البته اين فرض ممكن است و بررسي آن مجالي جدا مي طلبد) - امكان حذف هاشمي در دور اول نه تنها ممكن بلكه جدي خواهد بود.

اما در دور دوم:

رقابت هاشمي–جليلي بازتوليد انتخابات 88 خواهد بود چرا كه در خوشبينانه ترين حالت، هاشمي آراي موسوي را خواهد گرفت. خوشبينانه از آن جهت كه نه براي رقيب مقابل وي همانند احمدي نژاد چهار سال پيش توليد تنفر خواهد شد و نه خود هاشمي به اندازه موسوي، خوش آيند رأي دهندگان پايگاه رأيش است. با استدلال مشابه و به دليل رأي منفي شديد هاشمي، قاليباف نيز در دور دوم هاشمي را پشت سرخواهد گذاشت.

با فروض گفته شده - و با اين فرض كه هاشمي يا قاليباف نتوانند رأي "قابل توجهي" از اقشار پايين يا متضررشدگان از صدمات اقتصادي سال هاي اخير را جلب كنند و يا با شوك هاي ترس از آينده و ... نها را به سمت خود حركت دهند (البته اين فرض ممكن است و بررسي آن مجالي جدا مي طلبد) - امكان حذف هاشمي در دور اول نه تنها ممكن بلكه جدي خواهد بود

اما رقابت دور دوم جليلي – قاليباف كمي غيرقابل پيش بيني است، از آن جهت كه قاليباف، مجموع آراي هاشمي به اضافه بخشي از رأي دهندگان چهارسال پيش احمدي نژاد كه در نتيجه اوضاع اقتصادي اخير تصميم به تغيير رأي گرفته اند را نيز پشت سر خود خواهد داشت.

يك نكته ديگر مي ماند و آن اينكه معمولا تصوير رأي دهندگان از نامزدها، عمدتاً در دور اول ساخته و آماده بهره برداري در دو قطبي دور دوم مي شود. با اين حساب و به صورت متناقض نمايي، قاليباف نمي تواند در صورت حمله شديد به هاشمي و مواضعش در دور اول به منظور حذف وي و رفتن به دور دوم، روي رأي هاي دور دوم پايگاه او حساب كند. بازي انتخابات و خوردن رأي هاي همديگر مانند بازي قديمي موسوم به قارچ خور نيست كه خوردن قارچ بيشتر در دور اول به معناي قدرت افزون تر در دور پاياني باشد.

بخش سياست تبيان

1

شكل هندسي رقابت انتخاباتي خرداد 92

 شكل هندسي رقابت انتخاباتي خرداد 92


قطعاً با ورود چهره‌هايي كه بخصوص روز آخر ثبت‌نام كردند، آرايش سياسي انتخابات تغيير خواهد كرد و تعداد قابل توجهي از نامزدها به نفع چهره‌هاي شاخص‌تر و رأي‌آورتر كنار خواهند رفت.


 

به گزارش تبيان به نقل از فارس؛ ظاهراً قرار است همه چيز دست به دست هم بدهد تا "حماسه سياسي" بيش از آنچه تصور مي‌شد تحقق پيدا كند و سي و پنجمين سال انقلاب اسلامي شاهد يك نقطه عطف ديگري باشيم.

انتخابات

 

 

روزهاي اخير كه ثبت نام نامزدهاي رياست جمهوري انجام مي‌شد، هر روزش خبرساز بود و رفت و آمد چهره‌هاي مختلف از سلائق گوناگون اين پيام را داشت كه انتخابات و فرايند آن در وراي همه ستم‌هايي كه سال 88 به امانت‌داري نظام شد و تهمت‌هايي كه بيگانگان و جريان‌هاي همسو با آنها وارد كردند، براي همه اطمينان‌بخش است كه اگر غير از اين بود نبايد وارد اين صحنه مي‌شدند.

حضور پرشور و متراكم نامزدها نشانگر اين است كه سلائق گوناگون دريافته‌اند كه راهي جز صندوق‌هاي رأي‌ براي نقش‌آفريني در مسئوليت‌هاي حساس نظام نيست.اما روز آخر، ستاد انتخابات كشور و خيابان فاطمي تهران حال و هواي ديگري داشت و معلوم شد نه ساكنان كاخ مرمر چشم از پاستور برداشته‌اند و نه ساكنان كنوني پاستور دل از اين ساختمان شسته‌اند.

اينكه مسن‌ترين نامزد حاضر در صحنه رقابت بتواند هم روحانيت و اصولگرايان سنتي همراه خود كه اتفاقاً به لحاظ اعتقادي و گرايشات مذهبي محكم و پايبند هستند را راضي نگه دارد و هم طيف‌هايي از اصلاح‌طلبان كه باوري به حكومت ديني ندارند و هواداراني كه بعضاً چندان پايبند نيستند، كار دشواري است و به نظر مي‌رسد بيش از آنكه هاشمي رفسنجاني بخواهد يا بتواند رضايت همه آنها را جلب كند، آنها به دلايل ديگري از نظرات خود چشم‌پوشي خواهند كرد! لذا تا پايان مهلت ثبت‌نام هم از كاخ مرمر آمدند و هم از پاستور!قطعاً با ورود چهره‌هايي كه بخصوص روز آخر ثبت‌نام كردند، آرايش سياسي انتخابات تغيير خواهد كرد و تعداد قابل توجهي از نامزدها به نفع چهره‌هاي شاخص‌تر و رأي‌آورتر كنار خواهند رفت.

حدود پنج ماه پيش، طي يادداشتي تحت عنوان "آرايش جريان‌هاي سياسي كشور در انتخابات يازدهم رياست جمهوري" ، انتخابات سال 92 را پنج ضلعي و رقابت نامزدها را بين 5 تا 9 نفر پيش‌بيني كرده بودم. اكنون با توجه به آخرين يافته‌ها، آرايش سياسي محتمل در آستانه انتخابات بشرح زير خواهد بود.

آيت‌ا.. هاشمي رفسنجاني كه آمده است تا اگر بتواند پرونده سياسي او با شكست در انتخابات رياست جمهوري بسته نشود، يك ضلع مهم از انتخابات 92 است. او آمده است تا فقط پيروز شود اما از هم اكنون او و حاميانش بايد بدانند پيروزي يك طرف اين ماجراست ولي همه ماجرا نيست و احتمال تكرار نتيجه سال 84 ، دور از ذهن نيست!

با توجه به اينكه اينبار هاشمي رفسنجاني نامزد حداكثري اصلاح‌طلبان محسوب مي‌شود، جريان اصلاحات بصورت تمام‌قد و با همه قوا به حمايت از آيت‌ا.. اقدام خواهد كرد و نامزدهاي منسوب به اين جريان چون دكتر حسن روحاني و دكتر عارف نيز به نفع وي كنار خواهند كشيد و در اين مسير بخشي از روحانيت و حتي اصولگرايان سنتي (نه به شكل تشكيلاتي) هم او را همراهي خواهند كرد.

 گزينه حداكثري حلقه رئيس جمهور، مهندس اسفنديار رحيم مشايي است كه در خرين ساعات ثبت‌نام با مشايعت پرحرف و حديث رئيس جمهور ثبت نام كرد. اين جريان كه به نظر نمي‌رسد ظرفيت بالايي براي رأي آوري داشته باشد و استقبال‌هاي سرد و بي‌نشاط دور آخر سفرهاي رئيس جمهور بهترين نشانه آن است اميد زيادي به تقابل با اضلاع ديگر، خصوصاً هاشمي رفسنجاني دارد

البته اينكه مسن‌ترين نامزد حاضر در صحنه رقابت بتواند هم روحانيت و اصولگرايان سنتي همراه خود كه اتفاقاً به لحاظ اعتقادي و گرايشات مذهبي محكم و پايبند هستند را راضي نگه دارد و هم طيف‌هايي از اصلاح‌طلبان كه باوري به حكومت ديني ندارند و هواداراني كه بعضاً چندان پايبند نيستند، كار دشواري است و به نظر مي‌رسد بيش از آنكه هاشمي رفسنجاني بخواهد يا بتواند رضايت همه آنها را جلب كند، آنها به دلايل ديگري از نظرات خود چشم‌پوشي خواهند كرد!

ضلع مهم ديگر رقابت، اصولگرايان هستند كه بايد مواظب باشند تجربه تلخ اصلاح‌طلبان در انتخابات 84 را تكرار نكنند. به نظر مي‌رسد با ثبت‌نام دكتر سعيد جليلي تعدادي از نامزدها از جمله دكتر لنكراني و دكتر زاكاني به نفع وي كنار خواهند كشيد و به اين ترتيب طيف قابل توجهي از نيروهاي ارزشي و انقلابي كه پيش از اين حاميان و هواداران احمدي‌نژاد را تشكيل مي‌دادند به اين بخش از اصولگرايان خواهند پيوست و رقابت جدي‌تري را سامان خواهند داد.

انتخابات

 

گزينه حداكثري حلقه رئيس جمهور، مهندس اسفنديار رحيم مشايي است كه در آخرين ساعات ثبت‌نام با مشايعت پرحرف و حديث رئيس جمهور ثبت نام كرد. اين جريان كه به نظر نمي‌رسد ظرفيت بالايي براي رأي آوري داشته باشد و استقبال‌هاي سرد و بي‌نشاط دور آخر سفرهاي رئيس جمهور بهترين نشانه آن است اميد زيادي به تقابل با اضلاع ديگر، خصوصاً هاشمي رفسنجاني دارد. در ضلع اصولگرايان، ائتلاف سه نفره همچنان مصمم حضور دارد و به نظر مي‌رسد دكتر قاليباف يا به عنوان خروجي اين ائتلاف و يا حتي بدون تصميم ائتلاف گزينه جدي ديگر در انتخابات پيش رو باشد. علي‌القاعده غير از نظرسنجي يكي ديگر از معيارهايي كه براي انتخاب گزينه نهايي اين ائتلاف بايد لحاظ شود آمادگي و امكان رقابت با نامزدهايي چون هاشمي رفسنجاني و جليلي است.

وضعيت نامزد ديگر اصولگرايان و نتيجه ائتلاف پنج نفره يعني حجت‌الاسلام ابوترابي‌فرد، چندان روشن نيست و بعيد است بتواند با نامزدهاي ديگر رقابت كند. البته برخي گمانه‌زني‌ها از احتمال حمايت حلقه احمدي‌نژاد از وي در غياب مشايي حكايت مي‌كند!

ضلع سوم انتخابات را بايد حلقه رئيس جمهور دانست.گزينه حداكثري اين حلقه، مهندس اسفنديار رحيم مشايي است كه در آخرين ساعات ثبت‌نام با مشايعت پرحرف و حديث رئيس جمهور ثبت نام كرد. اين جريان كه به نظر نمي‌رسد ظرفيت بالايي براي رأي آوري داشته باشد و استقبال‌هاي سرد و بي‌نشاط دور آخر سفرهاي رئيس جمهور بهترين نشانه آن است اميد زيادي به تقابل با اضلاع ديگر، خصوصاً هاشمي رفسنجاني دارد. اين ضلع تلاش خواهد كرد اثبات خود را در نفي ديگران جستجو كند.

انكه مسن‌ترين نامزد حاضر در صحنه رقابت بتواند هم روحانيت و اصولگرايان سنتي همراه خود كه اتفاقاً به لحاظ اعتقادي و گرايشات مذهبي محكم و پايبند هستند را راضي نگه دارد و هم طيف‌هايي از اصلاح‌طلبان كه باوري به حكومت ديني ندارند و هواداراني كه بعضاً چندان پايبند نيستند، كار دشواري است و به نظر مي‌رسد بيش از نكه هاشمي رفسنجاني بخواهد يا بتواند رضايت همه نها را جلب كند، نها به دلايل ديگري از نظرات خود چشم‌پوشي خواهند كرد!

ضلع چهارم انتخابات هم مستقليني هستند كه دكتر محسن رضايي شاخص‌ترين آنهاست و به نظر مي‌رسد او هم براي اين رقابت مصمم است و مي‌خواهد اين راه را تا پايان ادامه دهد.بر اين اساس، اگر ضلع اصولگرايان را در خوش‌بينانه‌ترين حالت با يك نامزد فرض كنيم، يك رقابت چهار ضلعي خواهيم داشت و اگر قاليباف و جليلي هر دو حضور يابند يك رقابت پنج ضلعي با 5 تا حداكثر 8 نامزد.

نكته مهم اينكه اين آرايش مربوط به قبل از اعلام نظر شوراي نگهبان در مورد صلاحيت نامزدهاي ثبت نام شده است و اگر نامزدهاي مطرح هر كدام از اين اضلاع از سوي اين نهاد قانوني صلاحيتشان احراز نگردد كه احتمال آن زياد است، قاعدتاً اين آرايش دستخوش تغيير خواهد شد. چند روزي بايد صبر كرد تا معلوم شود شكل هندسي رقابت دقيقاً چند ضلعي است، پنج ضلعي، چهار ضلعي يا حتي سه ضلعي؟

بخش سياست تبيان

1

بازتاب حضور هاشمي،مشايي و جليلي در رسانه‌هاي خارجي

 

 


دقايق پاياني ثبت‌نام نامزدهاي رياست جمهوري و حضور چهره‌هاي سرشناس سياسي در ستاد انتخابات كشور براي حضور در انتخابات يازدهم، توجه بسياري از رسانه‌هاي خارجي را به خود جلب كرده است.


 

به گزارش تبيان به نقل از مشرق، حضور سعيد جليلي، دبير شوراي عالي امنيت ملي در ستاد انتخابات كشور و ثبت‌نام اكبر هاشمي رفسنجاني، رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام و اسفنديار رحيم مشايي، رئيس دبيرخانه جنبش عدم تعهد در معيت محمود احمدي‌نژاد در دقايق پاياني، بازتاب وسيعي در رسانه‌هاي خارجي داشته است.

جليلي

 

وبسايت شبكه سلطنتي انگليس (بي‌بي‌سي) با نام بردن از آيت‌الله هاشمي به عنوان حامي اصلاحات در ايران، به انعكاس خبر ثبت‌نام هاشمي و اسفنديار رحيم مشايي در انتخابات يازدهم پرداخت. بي‌بي‌سي افزود حضور هاشمي مي‌تواند چالشي جدي براي رهبري محافظه‌كار ايران ايجاد كند.

بي‌بي‌سي در ادامه از ثبت‌نام گزينه احمدي‌نژاد – اسفنديار رحيم مشايي – دقايقي پيش از هاشمي خبر داده و با "ناسيوناليست تندرو" خواندن وي، مي‌افزايد: «وي تهديدي براي نخبگان روحاني اطراف آيت‌‌الله خامنه‌اي رهبر ايران خواهد بود.»

اين شبكه خبري همچنين سعيد جليلي مذاكره‌كننده ارشد هسته‌اي ايران را نيز از چهره‌هاي نزديك به رهبر ايران معرفي كرد كه در آخرين ساعات مهلت مقرر، ثبت‌نام كردند.

رويترز:

خبرگزاري رويترز آمريكا نيز كه امروز خبر رفع منع فعاليت آن در تهران منتشر شد و اخبار خود را از دوبي ارسال مي‌كرد نيز خبر نامزدي هاشمي، مشايي و جليلي را بطور خاص پوشش داد.

رويترز در خبر خود با بي‌سابقه خواندن موج ثبت‌نام چهره‌هاي سرشناس در اين دوره، هاشمي را گزينه‌اي خواند كه اميد اصولگرايان براي بهره‌گيري از اختلاف موجود ميان جناح‌ها براي كسب قدرت را به نا‌اميدي تبديل خواهد كرد.

بي‌بي‌سي در ادامه از ثبت‌نام گزينه احمدي‌نژاد – اسفنديار رحيم مشايي – دقايقي پيش از هاشمي خبر داده و با "ناسيوناليست تندرو" خواندن وي، مي‌افزايد: «وي تهديدي براي نخبگان روحاني اطراف آيت‌‌الله خامنه‌اي رهبر ايران خواهد بود.»

اين خبرگزاري همچنين با انعكاس خبر ثبت‌نام سعيد جليلي، وي را اصولگرايي تندرو و نزديك به رهبري خواند و مدعي شد كه وي طي دوران مسئوليتش در شوراي عالي امنيت ملي، مذاكرات موفقي با طرف‌هاي اروپايي پشت سر نگذاشته است.

يديعوت آحارونوت:

روزنامه صهيونيستي يديعوت‌آحارونوت نيز در خبري كوتاه خبر كانديداتوري سعيد جليلي را منعكس كرده و وي را از رزمندگان دوران جنگ هشت ساله و از نيروهاي اصولگراي نزديك به رهبري معرفي كرده است.

هاشمي

 

فرانس 24:

شبكه خبري فرانس 24 حضور همزمان محمود احمدي‌نژاد به همراه مشايي و آيت‌الله هاشمي را بازتاب داده و از هاشمي با عنوان رئيس جمهوري پيشين و مقتدر ايران نام برده است كه در لحظات آخر تصميم به ثبت‌نام گرفت. اين شبكه همچنين حواشي ثبت‌نام مشايي از جمله نشان‌دادن علامت پيروزي از سوي وي و احمدي‌نژاد را نيز پوشش داده است و ثبت‌نام اين دو كانديدا را «چالشي جدي براي جبهه اصولگرايان وفادار به رهبر ايران» دانسته است.

جروزالم پست:

جروزالم پست ديگر روزنامه صهيونيستي نيز گزارش خود از ثبت‌نام نامزدهاي انتخابات را به ثبت‌نام سعيد جليلي، مذاكره‌كننده ارشد ايران معطوف كرده و همانند ديگر رسانه‌هاي اسرائيلي، وي را اصولگرايي تندرو و نزديك به رهبري ايران ناميده است. اين روزنامه به بازتاب حواشي ثبت‌نام هاشمي و همچنين مشايي و مروري بر مواضع وي نيز پرداخته است.

واشنگتن پست:

روزنامه واشنگتن پست آمريكا هم از ورود دو تن از جنجالي‌ترين چهره‌هاي سياسي ايران به عرصه انتخابات خبر داده و ثبت‌نام هاشمي و مشايي را پوشش خبري داده است. به گزارش واشنگتن پست، تا پيش از ثبت‌نام اين دو چهره سياسي، همگان بر اين باور بودند كه انتخابات پيش‌رو رقابتي ميان نيروهاي نزديك و وفادار به رهبري ايران خواهد بود اما اكنون چالشي جديد در پيش‌رو دارند.

واشنگتن‌پست همچنين از بالاگرفتن هيجان‌ها و احساسات در ميان حاضران در ستاد انتخابات كشور همزمان با حضور هاشمي و مشايي خبر داده است.

مشايي و احمدي نژاد

 

گاردين:

روزنامه گاردين انگليس نيز با نگاهي متفاوت به اعلام كانديداتوري آيت‌الله هاشمي، به بررسي روند تصميم تاريخي مجلس خبرگان در انتخاب آيت‌الله خامنه‌اي به عنوان رهبر و نقش هاشمي در اين تصميم‌گيري پرداخته است. گاردين در تحليل خود از فاصله گرفتن هاشمي و رهبر انقلاب پس از انتخاب احمدي‌نژاد و حمايت رهبري از وي در انتخابات و ارتباط آن با حضور مجدد هاشمي نيز سخن به ميان آورده است.

ثبت‌نام سعيد جليلي و اسفنديار رحيم مشايي نيز از ديگر اتفاقات مهم امروز در وزارت كشور بوده كه گاردين در اخبار خود از ايران به پوشش آن پرداخته است و نامزدي مشايي با همراهي احمدي‌نژاد را با طرح رياست جمهوري پوتين – مدودف مقايسه كرده است.

شيكاگو تريبيون:

شيكاگو تيريبيون آمريكا نيز "ثبت‌نام دقيقه نود" هاشمي را تغيير مسيري در رقابت‌هاي انتخابات رياست جمهوري ايران دانسته است.

بخش سياست تبيان

1

بازي بزرگان در انتخابات

 


تاثير نامزدي هاشمي بر انتخابات چيست؟ چه كساني به نفع جليلي انصراف خواهند داد؟ آيا صلاحيت مشائي احراز خواهد شد؟ واكنش انتخاباتي دولت چيست؟


 

انتخابات

 

شنبه، روز بسيار پركار و هيجان انگيزي براي انتخابات رياست جمهوري يازدهم بود. هر چه به ساعتهاي پاياني روز نزديك مي شديم اخبار قابل توجهي از حضور نامزدهاي جديد در انتخابات اعلام مي شد. تا پيش از ظهر ديروز، ابهامي همه جانبه بر عرصه انتخابات حاكم بود و هنوز معادله انتخابات ،متغيرهاي مجهولي زيادي داشت. اما با آمدن آخرين نامزدها، برخي متغيرهاي اساسي تعيين تكليف شد و آرايش انتخاباتي تا حدود زيادي روشن شد. با ثبت نام تمام اعضاي ائتلاف پيشرفت و آمدن  دقيقه نود آيت الله هاشمي رفسنجاني، سعيد جليلي و اسفنديار رحيم مشائي،  انتخابات داغتر از پيش پي گيري خواهد شد. 

اكنون كه حدودا سي نفر از چهره هاي شناخته شده سياسي كشور در سطوح مختلف ثبت نام كرده اند، اين سوال در اذهان پديد مي آيد كه آيا واقعا همه اين افراد تا پايان عرصه در رقابتها باقي خواهند ماند؟ كدام يك از اين نامزدها براي رقابت و ماندن آمده اند و كداميك براي انصراف؟ كدام يك از نامزدهاي فعلي توسط شوراي نگهبان به عنوان رجل سياسي و مذهبي احراز صلاحيت خواهند شد؟ و كداميك در رقابتهاي نهايي شركت خواهند كرد؟  در اين نوشتار به بررسي شرايط هر كدام از جريانهاي سياسي كشور خواهيم پرداخت:

مشايي و احمدي نژاد

 

1حاميان دولت: حمايت صريح از مشائي، چانه زني براي رحيمي؟

اگرچه اكثر تحليلگران حدس مي زدند كه آقاي احمدي نژاد در اين انتخابات به دنبال نامزدي دوست و يار قديمي اش اسفنديار رحيم مشائي است اما با توجه به احتمال عدم احراز صلاحيت او، اين سوال طرح مي شد كه نامزد جايگزين طيف دولتي ها كيست؟ اگرچه برخي از احتمال نامزدي الهام، نيكزاد، صالحي،ثمره هاشمي و يا ميرحسن موسوي سخن مي گفتند اما اين بار ، باز هم رحيمي به عنوان جانشين مشائي مطرح شد. در سال 1388 پس از مخالفت رهبر معظم انقلاب با معاونت اولي مشائي، نهايتا احمدي نژاد آقاي رحيمي را بر كرسي معاونت اولي نشاند.  برخي تحليلگران بر اين باورند كه اگرچه احمدي نژاد كه براي راي آوري مشائي روزه و صلوات نذر كرده است، اما جانب احتياط را در راهبرد انتخاباتي خود لحاظ كرده است. البته سوال اينجاست كه آيا آقاي رحيمي كه با برخي اتهامات و مسائل در برخي پرونده هاي قضايي روبرو بوده( كه البته حكم  مجرميت براي وي تا كنون صادر نشده و نمي توان قضاوت نهايي داشت) مي تواند گزينه خوبي براي اين طيف باشد؟

آمدن هاشمي رفسنجاني شايد مهمترين خبر انتخاباتي ديروز بود. چرا كه نه تنها تا حد زيادي تكليف اصلاح طلبان و  جريانهاي حاميش را روشن كرد كه احتمال زياد تاثير مستقيم بر آرايش انتخاباتي اصولگرايان خواهد داشت

 نكته مهم ديگر حضور جوانفكر مديرعامل سابق ايرنا كه در پرونده قضايي محكوم شده است به عنوان نامزد انتخاباتي بود. اگرچه تحليلگران شانسي براي وي در زمينه احراز صلاحيت قائل نيستند، اما حضور وي نشان مي دهد كه شايد طيف دولت تمايل به تقابل و برخي حاشيه سازي ها داشته باشد. به  هر حال آمدن مشائي دست در دست احمدي نژاد و مرخصي رييس جمهور براي ثبت نام نامزد مورد علاقه اش نشانگر عزم انتخاباتي اين طيف است.

هاشمي رفسنجاني

 

2-اصلاح طلبان و مردي براي تمام فصول؟

در آخرين لحظات ثبت نام نهايتا آيت الله هاشمي براي چهارمين باربراي شركت در انتخابات رياست جمهوري تصميم نهايي خود را گرفت و به وزارت كشور آمد. آمدن هاشمي رفسنجاني شايد مهمترين خبر انتخاباتي ديروز بود. چرا كه نه تنها تا حد زيادي تكليف اصلاح طلبان و  جريانهاي حاميش را روشن كرد كه احتمال زياد تاثير مستقيم بر آرايش انتخاباتي اصولگرايان خواهد داشت. با عدم حضور سيد محمد خاتمي در عرصه، احتمالا اصلاح طلبان به شكل كامل پشت سر هاشمي بسيج شوند. پيش از اين چهره هايي مانند شريعتمداري،عارف و روحاني از انصراف خود در صورت اعلام نامزدي هاشمي خبر داده بودند. اگرچه روز گذشته چهره هاي اصلاح طلبي مانند اصغرزاده، پزشكيان و يا اطاعت نيز در انتخابات نامزد شده بودند، اما به نظر مي رسد خاتمي و بدنه اصلاح طلبان با فرض تاييد صلاحيت آنها ، اين افراد را به نفع هاشمي از رقابتها منصرف سازد. لذا احتمالا از الان تا زمان اعلام نتايج احراز صلاحيت و تثبيت شرايط حضور هاشمي برخي انصرافها به نفع هاشمي اعلام خواهد شد.

در مقابل اصولگرايان بايد به اين سوال پاسخ دهند كه با كدام آرايش انتخاباتي روبروي  نامزد مورد حمايت دولت از يك سو و آيت الله هاشمي از سوي ديگر وارد كارزار انتخاباتي خواهند شد؟

ابوترابي

 

3- اصولگرايان و تغيير آرايش بازي در دقيقه نود؟

تحولات روز گذشته تا حد زيادي اصولگرايان را تحت تاثير قرار خواهد داد. آنان بايد به اين سوال پاسخ دهند كه آيا هم چنان به شكل متكثر و با تعداد زياد نامزد در انتخابات حضور خواهند داشت يا اين كه به سراغ اجماع خواهند رفت و مدل اجماع آنان چه خواهد بود؟

نكته اول درباره اصول گرايان برخي اختلافات در ائتلاف 5 گانه بود. اگرچه حجت الاسلام ابوترابي نهايتا از سوي موسي پور به عنوان نامزد مورد حمايت ائتلاف معرفي شد، اما منوچهر متكي ضمن زير سوال بردن سازوكار انتخاب نامزدنهايي ائتلاف و تاكيد بر نتايج نظر سنجي ها به عنوان معيار از پيش تعيين شده ، براي انتخابات ثبت نام كرد. اما نكته و سوال اصلي اينجاست كه آيا با وجود احتمال انصراف برخي از نامزدهاي مستقل و يا اصلاح طلب به نفع هاشمي رفسنجاني، تداوم تكثر انتخاباتي اصولگرايان انتخابي صحيح است؟ به نظر مي رسد برخي توصيه ها و رايزني ها براي انصراف و يا ائتلاف در جريان است.

نكته مهم در شرايط انتخاباتي نيروهاي اصولگرا، قطعي شدن حضور سعيد جليلي به عنوان نامزد در انتخابات است. با توجه به اين حضور سوال اصلي اينجاست كه تكليف جبهه پايداري چه خواهد شد. آيا آنان هم چنان بر كامران باقري لنكراني، نامزد مورد علاقه شان كه او را اصلح اعلام كرده اند  اصرار خواهند كرد يا بنا بر وعده گذشته اين انتخابات صحنه رقابت لنكراني و جليلي نخواهد بود؟

جليلي

 

نكته مهم در شرايط انتخاباتي نيروهاي اصولگرا، قطعي شدن حضور سعيد جليلي به عنوان نامزد در انتخابات است. با توجه به اين حضور سوال اصلي اينجاست كه تكليف جبهه پايداري چه خواهد شد. آيا آنان هم چنان بر كامران باقري لنكراني، نامزد مورد علاقه شان كه او را اصلح اعلام كرده اند  اصرار خواهند كرد؛ يا بنا بر وعده گذشته اين انتخابات، صحنه رقابت لنكراني و جليلي نخواهد بود؟ از طرف ديگر  سوال اينجاست كه آيا واقعا زاكاني خواهان رقابت با جليلي است يا به نفع وي از عرصه كنار خواهد كشيد؟ برخي تحليلگران از احتمال انصراف زاكاني و لنكراني به نفع جليلي  خبر مي دهند. احتمالي كه باعث خواهد شد يك بال جريان اصولگرا براي انتخابات مشخص تر گردد.

اما سوالي كه هم چنان مطرح است ،اين نكته مي باشد كه نامزد نهايي ائتلاف پيشرفت كيست؟ هر سه نامزد اين ائتلاف در ثبت نام انتخابات شركت كرده اند. اما آن چنان كه خود اعلام كرده اند نهايتا يك نفر در عرصه انتخابات باقي خواهد ماند. كدام يك از اعضاي اين ائتلاف براي رقابت احتمالي با هاشمي در عرصه ظاهر خواهد شد؟ به نظر مي رسد فاكتور نامزدهاي رقيب در كنار نتايج نظرسنجي،معيارهاي كيفي و نظر جامعتين از مهم ترين مولفه هايي كه باشد كه به پاسخ به اين سوال كمك كند. 

يوسف قاضي زاده

بخش سياست تبيان

1

اولين بيانيه انتخاباتي هاشمي رفسنجاني

 


رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام با صدور اولين بيانيه انتخاباتي خود اعلام كرد: آنگونه كه يك سرباز در دفاع از آرمان‌هايش جانش را در طبق اخلاص مي‌نهد، آبرو و اعتبارم را براي اسلام، انقلاب و مردم و اعتلاي ميهن به دست مي‌گيرم


 

به گزارش تبيان به نقل از پايگاه اطلاع رساني اكبر هاشمي رفسنجاني؛ در نخستين اقدام انتخاباتي خود بيانيه‌اي درباره انتخابات رياست جمهوري صادر كرد.

هاشمي

 

متن اين بيانيه، به شرح ذيل است:

بسم‌الله الرحمن الرحيم

مردم فهيم، وفادار و قدرشناس ايران اسلامي

پس از گذشت ماه‌ها رايزني با شخصيت‌هاي حقيقي و حقوقي و به پاس قدرداني و احترام به توصيه‌هاي ضمني يا مستقيم برخي مراجع عالي‌قدر و يا درخواست فضلا، علماي حوزه‌هاي علميه، ائمه جمعه و جماعات، دانشگاهيان، دانشجويان، صنعتگران، توليدكنندگان، كارگران، كشاورزان، نويسندگان، هنرمندان، ورزشكاران، صنوف مختلف، احزاب، گروه‌هاي متعدد و به‌ويژه خانواده‌هاي مكرم شهدا، ايثارگران و با ايمان كامل به نقش بي‌بديل آحاد مردم خونگرم و صميمي در تعيين سرنوشت كشور، خود را براي انتخابات يازدهمين دوره رياست جمهوري، در معرض رأي و نظر شما قرار مي‌دهم تا در اين برهه حساس از تاريخ كشور كه مشكلات سياسي، اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي به ادلّه‌اي كه بر شما مخفي نيست، زمينه تأثير تهديدها و تحريم‌هاي خارجي را هموار كرده است، يك‌بار ديگر به وظيفه و تكليف انقلابي و تاريخي خويش عمل كرده باشم و نيز با ايجاد رقابتي سالم و مۆثر، شرايط تحقق حماسه سياسي و اقتصادي مورد تأكيد رهبري معظم انقلاب فراهم آيد.

عزم پاسخ قاطع به ادعاهاي كذب و القاي ناكارآمدي نظام اسلامي، ضرورت ايجاد اتحاد، اعتماد و قابليت جمع كردن همه سلايق و طيف‌هاي داخل خانواده نظام و انقلاب اسلامي و مديران دلسوز و با تجربه كشور را مي‌طلبد كه بعضاً به دليل برخوردهاي تنگ‌نظرانه و افراطي، در حال حاضر، كم‌كار، منزوي يا خانه‌نشين شده‌‌اند، ايجاد اعتدال و استفاده از همه قابليت‌هاي مديران مجرب از طيف‌هاي مختلف، مرا نيز مانند ساير دلسوزان نظام بر آن داشت تا با توجه به شرايط داخلي و تهديدات و تحريم‌هاي خارجي، براي رفع تدريجي معضلات و مشكلات عديده كشور، به مدد شما مردم وفادار، پا به عرصه خدمتگزاري بگذارم تا انشاءالله، دست در دست هم دهيم به مهر/ ميهن خويش را كنيم آباد.

براي اينجانب، اعتلاي ايران اسلامي و تقويت مكتب اهل بيت (ع) بسيار مهم‌تر از نست كه براي انجام وظيفه و تكليف خويش به تعريف و تمجيد اختلاف‌برانگيز دشمنان دانا و تهديد، تحديد، بداخلاقي و تخريب دوستان نادان توجه نمايم

براي اينجانب، اعتلاي ايران اسلامي و تقويت مكتب اهل بيت (ع) بسيار مهم‌تر از آنست كه براي انجام وظيفه و تكليف خويش به تعريف و تمجيد اختلاف‌برانگيز دشمنان دانا و تهديد، تحديد، بداخلاقي و تخريب دوستان نادان توجه نمايم؛ آنگونه كه يك سرباز در دفاع از آرمان‌هايش، جانش را در طبق اخلاص مي‌نهد، من نيز آبرو و اعتبارم را كه در طول نيم قرن گذشته از انقلاب اسلامي و مردم گرفته‌ام براي اسلام، انقلاب و مردم و اعتلاي ميهن به دست مي‌گيرم و با تأكيد بر اعتدال علوي كه چپ و راست، افراط و تفريط را ضلالت و گمراهي مي‌داند، پا به ميداني ‌گذارم كه قبلاً در سال‌هاي پس از جنگ 8 ساله حزب بعث عليه ايران كه نتيجه آن ويراني 5 استان كشور و نابودي زيرساخت‌ها و امكانات بود، تجربه كرده بودم.

يك‌بار ديگر به وظيفه و تكليف انقلابي و تاريخي خويش عمل كرده باشم و نيز با ايجاد رقابتي سالم و مۆثر، شرايط تحقق حماسه سياسي و اقتصادي مورد تأكيد رهبري معظم انقلاب فراهم آيد

سال‌هايي كه به دليل وجود همدلي، اتحاد و اعتماد در جامعه و به كمك شما مردم فهيم و قدرشناس، به تدريج ركود اقتصادي، دلسردي‌هاي اجتماعي، ويراني‌هاي زيرساخت‌ها و توليد، كسر بودجه، بيكاري و مشكل كسب و كار، از كشور رخت بربست و ايران عزيز به دست شما مردم و استفاده از مديران لايق، دلسوز و معتدل از همه طيف‌ها و سلايق سياسي، به رشد و بالندگي رسيد و در عرصه بين‌المللي و سياست خارجي نيز، با تنش‌زدايي، ايجاد تعامل و گفت‌وگوهاي سازنده و شفاف براساس احترام و حفظ عزت و كرامت، حقانيت سياسي كشور را هم به اثبات رسانديم.

اكنون، با توكل بر خدا و با حضور شما مردم در انتخابات، مطمئنم، فصلي تازه و سرشار از اميد در تاريخ معاصر ايران با خلق حماسه رقم خواهد خورد كه همه ايرانيان با قوميت‌ها، زبان‌ها، مذاهب و اديان و حتي سلايق مختلف سياسي، براي سربلندي خود، ميهن عزيز و نسل‌هاي آينده تلاش خواهند كرد. انشاءالله

بخش سياست تبيان

1

زاكاني:از حضور جليلي استقبال مي‌كنم

زاكاني:از حضور جليلي استقبال مي‌كنم

 


عليرضا زاكاني كانديداي جبهه حماسه سازان انقلاب اسلامي گفت: از ثبت نام آقاي جليلي استقبال مي كنم و حضور ايشان را پربركت، اميدبخش و باعث تقويت جبهه نيروهاي انقلاب مي دانم و همانطور كه قبلا نيز بارها اعلام كرده ام تفاوت گفتماني مابين خود و ايشان نمي بينم و لذا تلاش مي كنيم ائتلافي گفتماني تشكيل شود تا توان نيروهاي انقلاب در مقابل جريانات فتنه، انحراف و جريان آقاي هاشمي تجميع شود.
زاكاني

به گزارش تبيان به نقل از جهان نيوز؛ وي در پاسخ به اين سوال كه آيا با ثبت نام هاي جديد در صحنه خواهيد ماند، اظهار داشت: با پايان ثبت نام ها و حضور افراد جديد، انگيزه ام براي تداوم حضور در صحنه و ادامه راه با تفكر انقلابي و بسيجي تقويت شده است.

زاكاني در خصوص حضور احمدي نژاد در وزارت كشور گفت: اينكه رئيس جمهور به عنوان بالاترين مسوول اجرايي در حمايت از كانديداي مدنظر خود و به طمع تداوم قدرتش اينگونه بي پروا وارد صحنه شده و به جاي كار اجرايي سنگين براي حل مشكلات اقتصادي كشور و پاسخگويي نسبت به عملكرد هشت ساله اش، شهر به شهر به تبليغات انتخاباتي بپردازد و در مقام يك حامي انتخاباتي به وزارت كشور برود، بدعتي خطرناك و بي سابقه در نقض آشكار سوگند رئيس جمهور در پايبندي به قانون اساسي در تاريخ جمهوري اسلامي و غيرقابل توجيه است.

نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي اضافه كرد: ادعاي يك روز مرخصي رئيس جمهور شوخي تلخي با افكار عمومي و دهن كجي بزرگي به قانون است كه دخالت قوه مجريه را در انتخابات منع كرده است. شايد ايشان دچار فراموشي شده اند كه در تقابل با حكم رهبري انقلاب قريب 11 روز خانه نشيني كردند و بعد مدعي مرخصي شدند.

نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي اضافه كرد: ادعاي يك روز مرخصي رئيس جمهور شوخي تلخي با افكار عمومي و دهن كجي بزرگي به قانون است كه دخالت قوه مجريه را در انتخابات منع كرده است. شايد ايشان دچار فراموشي شده اند كه در تقابل با حكم رهبري انقلاب قريب 11 روز خانه نشيني كردند و بعد مدعي مرخصي شدند

نامزد جبهه حماسه سازان درباره ديدگاهش نسبت به آرايش صحنه گفت: سه جريان انحراف، فتنه و جريان آقاي هاشمي در 24 خرداد به سرنوشت مشترك و پايان كار خود خواهند رسيد و مردم فاتحه آنها را در اين روز خواهند خواند.

وي در پايان اضافه كرد: كانديداهاي جريان فتنه و انحراف مطابق قانون صلاحيتي براي حضور در انتخابات نخواهند داشت، اما اگر آقاي هاشمي فرصت آزمون ديگري بيابد، معتقدم در روز 24 خرداد توسط مردم رد صلاحيتي تاريخي خواهد شد.

بخش سياست تبيان

1

مشايي هم با «هاله نور» آمد/ عكس

مشايي هم با «هاله نور» آمد/ عكس

 


ماجراي هاله نور، پس از 8 سال دوباره وارد گفتمان سياسي كشور شد. اين بار اما به جاي احمدي نژاد، نام رحيم مشايي به ميان آمده است.

به گزارش تبيان به نقل از مهر؛ كمتر از 8 سال پس از آن كه «هاله نور» به ادبيات سياسي خاص رئيس جمهور راه يافت، دوباره با انتشار يك عكس عجيب، پروژه هاله نور سازي براي اطرافيان محمود احمدي نژاد كليد خورد

مشايي

سايت «روشنايي» كه متعلق به «حجت الاسلام بهمن شريف زاده» مدير گروه مطالعات ديني مركز مطالعات ملي جهاني شدن و از نزديك ترين افراد به اسفنديار رحيم مشايي است، با انتشار تصويري از ثبت نام اسفنديار رحيم مشايي در انتخابات رياست جمهوري و زاويه خاص نورهاي مصنوعي  عكاسان و فيلمبرداران حاضر در محل ثبت نام، تيتر «تلالۆ نور در لحظه ثبت نام انتخابات» را براي آن برگزيد. اقدامي كه يادآور ماجراي «هاله نور» احمدي نژاد در اولين سفر به نيويورك و هنگام سخنراني در مجمع عمومي سازمان ملل متحد در سال 84 بود.

مشايي

به نظر مي رسد حاميان مشايي، دوباره در انديشه مقدس سازي و تكرار پروژه هاله نور هستند. ماجرايي كه در هشت سال گذشته انتقادات فراواني را متوجه محمود احمدي نژاد كرده است.

بخش سياست تبيان

1

مشايي وارد وزارت كشور شد

مشايي وارد وزارت كشور شد

 


اسفنديار رحيم مشايي، دقايقي پيش براي ثبت نام در يازدهمين انتخبات رياست جمهوري، عازم وزارت كشور شد.


مشايي

به گزارش تبيان؛ محمود احمدي‌‌نژاد رئيس‌جمهور كشورمان دقايقي قبل با حضور در ستاد انتخابات از وزارت كشور بازديد كرد.

مصطفي محمدنجار وزير كشور و اسفنديار رحيم مشايي رئيس‌جنبش عدم تعهد،بقايي،نيكزاد،سيد حسن موسوي و شيخ الاسلام وي را در اين بازديد همراهي مي‌كنند.

اسفنديار رحيم‌مشايي نامزد يازدهمين دوره انتخابات رياست جمهوري در پاسخ به سۆال خبرنگاري درباره اينكه اگر از سوي شوراي نگهبان رد صلاحيت شوي، واكنش شما چيست، گفت: همه ما بايد از قانون تبعيت كنيم. تمام دستگاه‌ها بايد تابع قانون باشند من نيز تابع قانون خواهم بود.

وي در پاسخ به سۆال ديگر در باره ثبت‌نام همزمان هاشمي رفسنجاني با وي در انتخابات رياست جمهوري گفت:‌مقام معظم رهبري فرمودند تمام سلايق بايد در انتخابات حضور داشته باشند و به نظرم اين حضور در چارچوب فرمايش مقام معظم رهبري براي حضور تمام سلايق است. هم اكنون مشايي در حال انجام ثبت‌نام انتخاابت رياست جمهوري است.

واكنش احمدي نژاد به ثبت نام هاشمي رفسنجاني

محمود احمدي نژاد در پاسخ به اين سوال كه نظرتان در مورد ورود هاشمي به انتخابات چيست، گفت: همه وارد شوند،مشكلي ندارد، همه بايد بيايند

وي افزود: به نظرم رقابت خوبي شكل بگيرد و حماسه سياسي محقق شود.

«وي در خصوص حضور اعضاي دولت براي ثبت نام در انتخابات، اظهار داشت: من از دولت اينجا هستم. كسي از طرف دولت نيست.

 

بخش سياست تبيان

1

هاشمي رفسنجاني وارد ستاد انتخابات كشور شد

هاشمي رفسنجاني وارد ستاد انتخابات كشور شد

 


آيت‌الله اكبر هاشمي رفسنجاني رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام، دقايقي پيش براي ثبت‌نام در يازدهمين دوره انتخابات رياست‌جمهوري وارد ستاد انتخابات وزارت كشور شد. 


اقاي هاشمي

به گزارش تبيان؛ تعدادي از چهره هاي سياسي آيت الله هاشمي رفسنجاني را در طول ثبت نام در وزارت كشور همراهي مي‌كنند.

عده‌اي از طرفداران هاشمي با شعار "درود بر هاشمي" و "صل علي محمد، ناجي ملت آمد" از حضور او استقبال كردند.

رييس مجمع تشخيص مصلحت نظام كه براي ثبت‌نام در انتخابات رياست جمهوري در ستاد انتخابات كشور حضور يافته بود، گفت: آمده‌ام خدمت كنم و مردم هم حق دارند من را انتخاب كنند يا نكنند.

هاشمي بدون برگزاري نشست خبري و پاسخ به سوالات خبرنگاران، از وزارت كشور خارج شد

بخش سياست تبيان

 

1

مشايي يعني احمدي‌نژاد و احمدي‌نژاد يعني مشايي !

مشايي يعني احمدي‌نژاد و احمدي‌نژاد يعني مشايي !

 


وزارت كشور ديروز در ساعات پاياني ثبت نام كانديداي رياست جمهوري در انتظار دو فردي بود كه ماه ها گمانه هاي بسياري درباره آمدن يا نيامدنشان در رسانه ها و افكار عمومي مطرح بود.. انتظاري كه حدود ساعت 18 شكسته شد و هاشمي و مشايي با هم وارد وزارت كشور شدند.
احمدي نژاد و مشايي

اما آمدن اسفنديار رحيم مشايي كه با توجه به حجم تبليغاتي دولت براي وي با تمام پتانسيل خود چون سفرهاي استاني ، گردهمايي ها و... دور از ذهن نبود، به شكل خاصي در طول سي و چهار سال انقلاب اسلامي انجام گرفت. مشايي در حالي پا به وزارت كشور گذاشت كه رئيس جمهور او را همراهي مي كرد. اين همراهي در حالي صورت پذيرفت كه دولتي ها تا كنون هر گونه اقدامات تبليغاتي توسط خود را نفي مي كردند؛ مسئله اي كه مثل روز روشن بود و حال بيش از اينكه بر ديگران ثابت شود بر خود دولتي ها ثابت شد!

اما آنچه كه اين مسئله را بهرنج تر مي كرد حواشي اين همراهي بود، از بالابردن دست مشايي جلوي دوربين ها تا سخنراني احمدي نژاد در طرفداري از وي در پشت تريبون مستقر در وزارت كشور براي نشست خبري كانديداها.

در اين نشست رحيم مشايي كه صحبت هاي خود را با طيف شعار تبليغاتي اش شروع كرد گفت: كه رييس جمهور امروز براي همراهي با من اولين بار در طول 8 سال رياست جمهوري‌شان مرخصي بودند البته احمدي نژاد هم در صحبت هاي خود در كنار مشايي به اين موضوع اشاره كرد و گفت: امروز احساس وظيفه كردم كه بعد از نزديك به 8 سال مرخصي گرفتم تا در برپايي مقدمات حماسه سياسي حضور يابم. سه روز روزه و 14 هزار صلوات براي اين نقش‌آفريني نذر كرده‌ام  گويا خود دولتي ها هم مي دانند كه اين كار تخلفي بزرگ و خارج از عرف و اخلاق سياسي است براي همين مي خواهند اين حمايت آشكار را با توجيه مرخصي و عدم دولتي بودن اين اقدام! توجيه كنند. اين در حالي است كه رئيس جمهورفراموش كرده اند كه بر خلاف ادعايشان براي ماجراي 11 روزه خانه نشيني هم مدعي مرخصي شده بودند ديگر اينكه به فرض اينكه اين تنها مرخصي ايشان بوده است آيا در مراسم اعطاي نشان فرهنگ به مشايي، دور چهارم سفرهاي استاني و.... هم در مرخصي به سر مي بردند؟ اما اين موضوع كه قطعا با واكنش هاي بسياري همراه خواهد بود در اولين موج واكنش ها در مجلس  شوراي اسلامي با اعتراض احمد توكلي روبرو شد در ابتداي جلسه امروز پس از پايان نطق علي لاريجاني در خصوص زندگي امام محمد باقر، احمد توكلي با اعلام تذكري نسبت به موضوع نطق رياست  مجلس تذكر داد.

ايشان همه قوت‌هاي اين دولت و برادر كوچك خود احمدي‌نژاد را دارد

وي با بيان اينكه از جنابعالي به خاطر اينكه به مناسبت ميلاد امام باقر(ع) نطقي را ناظر به اوضاع ارايه فرموديد متشكرم، گفت: اينكه اختيار نطق خاص را آيين نامه داخلي به شما داده است در راستاي بيان مسائل حساس روز است زيرا نمايندگان نمي توانند اين مسائل حساس روز را در نطق خود مطرح كنند شما بايد به مسائل حساس روز اشراف داشته و در ابتداي جلسه در خصوص آن صحبت كنيد.

توكلي ادامه داد: ديروز آقاي رئيس جمهور بر خلاف سوگند و برخلاف رفتار تمام روساي جمهور سابق ايران رفتاري شبيه پادشاهان مستبد داشتند كه براي حفظ قدرتشان جانشين تعيين مي كنند. اگر مجلس در قبال اين بدعت موضع گيري نكند و جنابعالي كه سخنگوي رسمي مجلس هستيد و در مقام رياست مجلس در ابتداي نطق تان اگر در خصوص اين بدعت گذاري ها موضع گيري نكنيد در تاريخ ايران بد تلقي مي شود.

احمدي نژاد و مشايي

وي همچنين از لاريجاني خواست كه مجلس موضوع عدم كفايت رئيس جمهور را بررسي كند. اما اين تنها موضوع حاشيه اي در روز انتخابات نبوده است. رحيم مشايي در صحبت هاي خود از اينكه ادامه راه دولت را تكليف خود مي داند به بيان ويژگي هاي دولت احمدي نزاد پرداخته و گفت: آقاي احمدي‌نژاد شخصا احساسشان و محبتشان ناشي از معرفتشان است و معتقد هستم تنها در سايه احترام به ملت و ارج گذاشتن به اقشار جامعه قابل دوام است و من به اين مساله اعتراف مي‌كنم و اصرار دارم اين راه بايد ادامه يابد.

اما رئيس جمهور هم اين تعاريف را بي پاسخ نگذاشت و در ادامه تبليغ تمام قد خود از مشايي پشت تريبون رفت  و ضمن تمجيدهاي هميشگي خود از مشايي  گفت:: من آقاي مشايي را 28 سال است، مي‌شناسم. ايشان فردي مومن، پاك و عميقا باورمند به ارزش‌هاي الهي و اصول است و برآمده از انديشه‌هاي امام و رهبري است و به توانمندي‌هاي ملت ايران باور دارد.

اما اين بار اين تمجيد ها با بيان تازه و مشخصي در حمايت بي شائبه دولت از مشايي همراه بود اظهاراتي كه هيچ خط قرمزي نمي شناخت و مويدي بر رفتار هاي خودسرانه دولت در مقابل بندهاي قانون بود. قانوني كه دخالت قوه مجريه را در انتخابات منع كرده است.

رئيس جمهور در ادامه با بيان اين‌كه من نظرات خود را در فرصت مناسب و در صورت لزوم بيان مي‌كنم، تصريح كرد: ايشان همه قوت‌هاي اين دولت و برادر كوچك خود احمدي‌نژاد را دارد و در واقع نقاط برجسته‌تري نيز دارد. به صورت كامل‌تر و بالاتر.

وي افزود: مشايي يعني احمدي‌نژاد و احمدي‌نژاد يعني مشايي.

آقاي احمدي‌نژاد شخصا احساسشان و محبتشان ناشي از معرفتشان است و معتقد هستم تنها در سايه احترام به ملت و ارج گذاشتن به اقشار جامعه قابل دوام است و من به اين مساله اعتراف مي‌كنم و اصرار دارم اين راه بايد ادامه يابد

رفتاري كه زيبنده و در شان هيچ رئيس جمهور و دولتي نيست و نخواهد بود و اين اقدام علني به اين شكل بعد از ماه ها تكذيب  دهن كجي آشكاري به قانون مورد احترام ملت مي باشد.

اما دولتي ها كه هميشه از رفتار غير قانوني و خارج از عرف خود  فرار كرده اند. بعد از اين اعلام صريح در حركت فرار رو به جلوي ديگر، پيرامون اين مسئله كه آيا شخص مشايي با  توجه به اظهارات و رفتار هاي گذشته و پالس هاي شوراي نگهبان مبني بر اينكه حتي اگر كسي بوي انحراف دهد رد صلاحيت خواهد شد،سعي كردند كه برانتخابات آزاد! و فرمايشات رهبري مبني بر حضور همه سلايق تاكيد كنند. حتي در پاسخ به سوالي مبني بر حضور هاشمي رفسنجاني باز بر اين فرمايش رهبري تا كيد دوباره كردند.شايد اين تاكيدات بدين خاطر است كه گزينه آنها بتواند از فيلتر هاي شوراي نگهبان بگذرد. آنها حتي بر فضاي باز سياسي نيز تاكيد داشتند و احمدي نژاد در سخنان خود گفت:

احمدي نژاد و مشايي

"تمام سلايق بايد بيايند، حرف‌ها زده شود در يك فضاي احترام‌آميز تا ملت ايران انتخاب نهايي را انجام دهند. انتخاب حق ملت ايران است." وي در ادامه افزود" همه ما بايد به انتخاب ملت تسليم باشيم و از منتخب ملت حمايت كنيم". در واقع نانوشته اينگونه صحبت ها تكيه دولت به پشتوانه مردمي خود است پشتوانه اي كه انها مي خواهند با تكيه بر ان امتياز گيري كنند. اما اين در حالي است كه حمايت بي شائبه دولت از مشايي و آزرده خاطر كردن اطرافيان اين پشتوانه را با ريزش هاي بسياري روبرو كرده است. موردي كه نوع و حجم استقبال از دولت در سفرهاي استاني اخير مويد ان است.

اما مشايي نيز در صحبت هاي خود از اين تكنيك فرار رو به جلو استفاده كرده است. وي در قسمتي از سخنان خود گفت: در بحث رد صلاحيت من، سوال‌هاي زيادي شده كه من در پاسخ به همه مي‌گويم كه همه ما، اعم از از يك نفر كه در انتخابات حضور پيدا مي‌كند و راي خود را به صندوق مي‌اندازد، تا هركس كه در جريان برگزاري انتخابات فعاليت دارد، تا مسئولان رده بالاتر در دولت و انتخابات، همه بايد در چارچوب قانون عمل كنيم.

مشايي همچنين اظهار كرده است: برخي پيش از اين نگراني داشتند و از شش ماه قبل و هنوز انتخابات شروع نشده، گروهي از رد صلاحيت حرف مي‌زدند. گويا آن‌ها اميدي جز اين ندارند.

مشاور رييس‌جمهور در پايان تاكيد كرد‌ه است: در چارچوب قانون مشكلي پيش نمي‌آيد و مملكتي كه در راس آن ولي فقيه است، هر مشكلي را حل مي‌كند.

مبحث ولي فقيه نيز موضعي است كه اخيرا فراواني بيشتري در صحبت هاي اين افراد پيدا كرده و با هزينه كردن از اين موضوع مي خواهند  هم راهي براي عبور از فيلتر هاي شوراي نگهبان پيد ا كرده  و هم  جايي را در  ميان افكار عمومي در مقابل رفتار خود دراينباره پيدا كنند.

بايد ديد دولتي ها در ادامه دهن كجي هاي خود به قانون و شان ملت ايران و با وجود گمانه هايي مبني بر رد صلاحيت گزينه خود با آبرويي كه از خود در حال خرج كردن براي اين راه هستند چه رفتارهايي خواهند داشت و از اين مدت باقي مانده و امكانات موجود براي خدمت به ملت ايران چگونه استفاده خواهند كرد، آيا اين فرصت باقي مانده را هم بر خلاف قانون براي ادامه راه خود خرج مي كنند؟

امير رضواني

بخش سياست تبيان

1
X